UPPDATERAD!! WEBINARIUM 2.9: Hur överleva som konstnär idag?

24.08.2022 kl. 15:17
Det finns inte många självklara ”lediga arbetsplatser” att söka för konstnärer trots en gedigen yrkesutbildning inom konstfältet. Det egna initiativet och den egna kreativiteten är utmärkande för den yrkesverksamma konstnären. Frågan är hur detta upplevs av den enskilda konstnären.

Konstrundan, stiftelsen för Nordiska konstskolan samt Yrkeshögskolan Novia ordnar ett webinarium 2.9.2022 kl. 10-15 med rubriken ”Hur överleva som konstnär idag?” med betoning på den yrkesverksamma konstnärers möjligheter och utmaningar.

Det finns möjlighet att delta fysiskt på plats i Jakobstad på Novia (Campus Allegro, Köpmansgatan 10, 68600 Jakobstad eller att delta digitalt. Anmäl dig senast den 30.8.2022 till konstrundan.osterbotten(a)gmail.com.

Seminariet behandlar konstnärernas möjligheter och utmaningar från olika synvinklar utgående från talarnas olika perspektiv och erfarenhet.

10.00 - 10.10    Välkommen! – Ingela & Nicole
10.10 – 10.55   Markus Åström - sve
11.00 – 11.45    Anni Laukka - fi
Lunch
12.30-13.15      Lisen Sundqvist - sve
13.15-14.00      Sade Kahra - fi
14.00-14.45      Michele Uccheddu - eng

 

Talare under webinariumet :

 

SADE KAHRA

Fotograf

presenterar projektet Yli vaaran vuosien

Sade Kahra har arbetat som fotokonstnär, egenföretagare, sakkunnig och ledare inom den kreativa branschen sedan 90-talet. Hon har en konstmagistersexamen och yrkeslärarexamen, samt ett diploma i kulturproduktion. Som projektledare har Kahra forskat i bildkonstnärens arbete, utvecklat konstutbildning samt bildkonstnärers arbetsvillkor och internationalisering. 

 

MARKUS ÅSTRÖM

Kurator - Pro Artibus

tar upp en samtida konstscen med utgångspunkt i galleriernas verksamhet.

Markus Åström (1974) är född och uppväxt i Vasa. Han utexaminerades år 2000 från Åbo yrkeshögskolas konstakademis linje för skulptur. Sedan 2011 har han jobbat som curator för Stiftelsen Pro Artibus. Åström ansvarar för Sinne galleriets program och han fungerar även som koordinator i offentliga konstprojekt

 

 

 

MICHELE UCCHEDDU

Musiker & DJ

belyser olika möjligheter med att vara verksam i sociala medier inom konst- och kulturfältet.

Så här berättar Michele om sig själv "Jag använder musiken som ett språk för att kommunicera med människor, jag gillar att experimentera och att dela nya idéer med andra musiker. Jag lockas av ljudkonst och ljuddesign, jag försöker alltid att inte upprepa mig själv, även när det är mycket svårt att börja om från början varje gång."

 

 

LISEN SUNDQVIST

Bildkonstnär, kulturvetare 

Lisen Sundqvist, bildkonstnär kulturvetare, person med glasögonSätter fingret på de tankar och frågor som en nyutexaminerad bildkonstnär kan ha.

Lisen Sundqvist är bildkonstnär och kulturvetare och har arbetat på kulturfältet bl.a. i Jakobstad, Helsingfors och Åbo under många år. Erfarenheter från konst-, litteratur- och musikbranschen har gett många insikter om praktiskt arbete i kultur- och konstvärlden. 

 

 

 

ANNI LAUKKA

Bildkonstnär

Delar med sig av sin aktivitet inom konstfältet. 

Anni Laukka (född 1982) är en bildkonstnär från Karleby, med examen i bildkonst från yrkeshögskolan Novia (2020). Hon jobbar främst med skuggskulpturer, fotokonst och konstgrafik. Laukka är en av konstnärerna Svenska Kulturfonden i år beviljade arbetsstipendie till.

foto: Daria Gatska

 

 

 

 

Webinaret ordnas i samarbete med;

 

 

 

Konstrundan