Även om Konstrundan kulminerar i ett helgevenemang i september, är förberedelserna en process som pågår året runt. Året inleds med ansökningsprocessen och urvalet av deltagare, följt av arbetet med marknadsföringsmaterial och den omfattande Konstrundan-tidningen. Planeringen och arrangemangen av kringprogram och olika evenemang kräver också sin tid. Varje steg kräver noggrann planering och samarbete för att säkerställa ett framgångsrikt evenemang som bjuder på en unik konstupplevelse för publiken.
Frida Gullichsen är Konstrundans projektledare sen augusti 2023. Projektledaren ansvarar för planerandet och genomförandet av Konstrundan. Hon fungerar också som regionkontakt för huvudstadsregionen, där hon själv bor och jobbar som kulturproducent och konstkurator.
Frida är utbildad medianom och har studerat visuell kommunikation och konstkuratering i Frankrike och Finland. Hon har de senaste åren jobbat som kulturproducent i konstrelaterade projekt; bl.a. som evenemangsarrangör, konstkurator samt radio show host och har därmed jobbat med konstnärer i flera olika format.
“Att förmedla kontakter inom konstsektorn, hitta det rätta kanalerna samt bygga strukturer för att göra konstupplevelser tillgängliga för var och en, är nånting jag brinner för. Här är Konstrundan en fenomenal plattform för detta!”
Anne Johansson Padilla är Konstrundans sekreterare från och med 1.1.2023. Anne jobbar som kulturplanerare på Kulturhuset Grand i Borgå. Hon håller i trådarna för Konstrundan tillsammans med projektledaren och arbetar i nära samarbete med regionkontakterna. Anne är utexaminerad pol.mag. och har också studerat både fotokonst och journalistik. Anne älskar att resa och har bott över 20 år utomlands.
I de olika regionerna utses ansvarspersoner att hålla kontakt med deltagarna och att delta i planeringsarbetet inför Konstrundan.
Gisela Montonen är marknadsföringsassistent och
regionkontakt för Huvudstadsregionen. Hon är kulturproducent från Yrkeshögskolan Arcada och visuell marknadsförare. Konst och kultur har alltid varit en viktig del av hennes liv och hon ser fram emot att jobba på Konstrundan. På sin fritid sysslar Gisela med visuell konst och hantverk, när hon inte skapar, läser hon böcker eller blir inspirerad av utställningar, konserter och färggranna kläder.
“Med hjälp av konst kan vi skapa glädje och möten bland människor, drömma om en blomstrande framtid och njuta av att bara få vara.”
Tiina Rajakallio är smyckekonstnär och designer med en M.F.A. från Konstfacks metallskola i Stockholm. Hon är aktiv i föreningar och projekt inom sitt område och har de senaste tre åren varit ordförande för Täky Ry, föreningen för hantverkarne i sydöstra Finland. Rajakallio arbetar heltid med smycken i sin ateljé i Villmanstrand och ställer ut sina verk internationellt.
Hon anser att Konstrundan är en utmärkt kanal för interaktion mellan konstnärer och hantverkare, samt allmänheten och användarna av deras arbete. "Det är fantastiskt att kunna bidra till dessa möten!"
Leena Stolzmann har varit Konstrundans regionkontakt i Östra Nyland sen 2008 då Konstrundan ordnades för första gången. Hennes resa i konstens värld började i Åbo ritskola på 70-talet och fortsatte via Västra Nyland till Borgå där hon var rektor i Borgå konstskola i 35 år. Konstrundan ger en otroligt fin möjlighet för oss att få bekanta sig med konsten och konstnären i en miljö där konsten föds, i en fascinerande värld, som ger oss glädje, hopp och för oss till nya dimensioner.
Therese Hjälmarstrands hemö är Vinön i Hjälmaren i Sverige, där hon är född och uppvuxen. Via Örebro och Göteborg hamnade hon och sin familj på Åland för 16 år sedan och där har de blivit kvar. Therese själv säger att hon är en livslång målare, ”jag har alltid målat, som ABBA skulle ha sagt det jag kunde måla innan jag kunde gå.” På gymnasiet gick hon bild och form-linje men halkade sedan in på annat och efter tio år som systemspecialist bytte hon bana och sökte in till Hantverkslinjen på Ålands folkhögskola. Nu har färger och penslar fått sällskap av skölpar, garn, metalltråd, lera och mera garn. Therese älskar att använda många olika tekniker och blandar gärna, inga regler och gränser utan bara fritt skapande. Therese ser fram emot att vara Ålands regionkontakt för Konstrundan och att kunna bidra till att alla människor får mer konst i sina liv.
Nicole Hjelt är regionkontakt för Västra Nyland och Egentliga Tavastland. Hon är bildkonstnär och arbetar även som guide och verkstadsledare på galleri samt är ledare för barnklubbar. I sin konst undersöker Nicole självporträttet ur ett psykologiskt perspektiv. Hon målar, tecknar och skapar visuell poesi i videoformat.
"Konstrundan är ett viktigt evenemang där besökarna och konstnärerna möts och man får uppleva hur konstnärer arbetar", tycker Nicole.
Sara Panelius arbetar som regionkontakt för Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland och Mellersta Finland. Hon är magisterstuderande i konstvetenskap vid Åbo Akademi och är dessutom vicedirigent för akademins damkör Florakören. Med erfarenhet som museiguide vid flera kulturinstitutioner i Åbo har hon en passion för konst och historia. På sin fritid njuter hon av musik, naturen och av att laga mat.
Heidi Stenberg är Konstrundan regionkontakt i Österbotten.
"Jag är uppvuxen i Jakobstad, konst och kultur har varit starkt närvarande i både familj och vänskapskretser. Ett kreativt utlopp har alltid varit en röd tråd genom arbetslivet först som företagare och dreadlockartist, nu ännu mera konkret när jag djupdyker helt i mitt egna uttryck och tar examen som bildkonstnär på Novia yrkeshögskola.
Jag ser framemot att förkovra mej i det egna konstnärskapet och den konstscen vi har här i Finland. Konstrundan är ett fantastiskt nätverk för precis detta och jag är så glad över att vara med på ett hörn!"
Ami Avellán fungerar som regionkontakt för vår nyaste region Norra Finland!
Smyckena har tagit Ami runt omkring i Norden, från Västra Nyland via Sverige och Norge till Enare. Ami har studerat upp till magisternivå inom smyckekonst, jobbat som guldsmed i Norge och som lärare i branschen både i söder och i norr. I sitt företag Ami Avellán Jewellery formger och tillverkar Ami silversmycken i sin verkstad i Enare.
”Konstrundan är ett mycket välfungerande evenemang. För en mycket liten arbetsinsats får deltagarna synlighet över hela landet – dessutom på tre språk och via många olika kanaler! Efter att ha deltagit i Konstrundan sedan 2010 vet jag att det fungerar smidigt. Därför vill jag utöka Konstrundan att omfatta hela landet och speciellt de nordligaste delarna. Som körsbäret på kakan ordnas Konstrundan i finaste ruskatid!”
Konstrundan leds av en styrgrupp som träffas några gånger i året för att utvärdera och utveckla Konstrundan som evenemang. Styrgruppen tar del av feedback från deltagare och besökare och planerar Konstrundans framtid utgående från den.
Styrgruppens medlemmar är från olika branscher och områden i Finland för att garantera mångfald och varierande infallsvinklar. Konstrundans projektledare Frida Gullichsen sammankallar styrgruppen.
Kulturförening Grand r.f. är arrangör för Konstrundan.
Den 25-åriga gamla föreningen värnar och stöder kulturverksamhet i Borgå. Lucka i Borgå öppnades 1999 i Kulturföreningens regi och verkar fortsatt i dess utrymmen. Till deras uppdrag hör att vara ett svenskt rum i centrala Borgå och en viktig mötesplats för föreningar, företag och enskilda aktörer.
Läs mer om Kulturföreningen Grand här.
Juryn består av representanter som är sakkunniga inom olika genrer av konst, konsthantverk och formgivning går igenom ansökningarna och tar ställning till om de sökande är professionella aktörer. För att juryn ska ha arbetsro är den hemlig.
Utvärderingsrapport 2022 [PDF]
Konstrundans strategi 2019-2024 [PDF]