En gammal byggad av sten, ett träd och en väg. Konstrundan 2022

Åland: Erica Törnroth - Ege T Hantverk

12.08.2022 kl. 13:15
Erica Törnroth växte upp på Houtskär, och under textilutbildningen i Åbo växte hennes intresse för textiltekniker.  Idag arbetar Erica mest med textiltryck i egna mönster, men hinner även handväva, garva fiskskinn och göra helhets inredningar på beställning.

Det kryper och krälar av insekter och blomster på de tyg Erica Törnroth trycker i sin studio på Torsholma, Brändö i den nordöstra delen av den åländskaskärgården.  Just nu arbetar hon med att tycka egna illustrationer av insekter som hon studerat ute i naturen. Att leva omgiven av natur och hav är fascinerande och en ständig källa till kreativitet, säger Erica. ”Jag tycker att jag påverkas positivt av att bo här och jag tror inte att jag skulle få samma arbetsro i ett större samhälle eller i en stad.”

Den lilla skärgårdskommunen Brändö har en befolkning på runt 450 invånare, men under sommarmånaderna ökar befolkningen med sommargäster och turister som hittar ut till skärgårdsidyllen. Det mesta av Ericas tillverkning sker under vinterhalvåret och på sommaren tar hon gärna emot besökare i sin ateljé.

Erica har varit med i Konstrundan sedan 2014 och hon har många återkommande besökare och fina minnen från Konstrundan. Hon minns särskilt 2016 då alla besökare fick välja en mattrasa och väva några inslag i en gemensam matta. ”Den färgglada mattan finns i ateljén och jag blir alltid lika glad när jag ser den och minns tillfället” säger Erica med ett leende.

Erica skapar produkter i naturmaterial som ska vara vackra och enkla, och samtidigt hållbara och slitstarka.  ”Jag vill tillverka produkter som kan användas varje dag”. 

Den kreativa processen börjar alltid kravlöst och spontant, berättar Erica.  Därför brukar hon skissa på gamla kuvert, tidningspapper eller vad hon råkar hitta just då. Först när iden klarnat fortsätter hon i skissblock. Erica trivs att arbeta med händerna och att följa processen från idé till färdig produkt. 

I samband med Ålands 100 årsfirande deltar Erica Törnroth i utställningen "Det åländska egensinnet" som visas på Åland och i Helsingfors. Hon ser fram emot Konstrundan och välkomnar nya och gamla besökare.

Besökspunkt under Konstrundan 2022

27.Erica Törnroth - Ege T Hantverk

Vägbeskrivning 

-Från fasta Finland med ms. Viggen från Gustavs ca 30 min, 10 km, vänster 10,5 km, korsning kör rakt fram 250 m, höger 160 m framme.

 -Från Åbolands skärgård, Houtskär Roslax, ms. Karolina, Torsholma 600 m, höger 250 m, höger 160 m framme. 

-Från fasta Åland med ms. Alfågeln från Vårdö, ca 2.5 h till Torsholma, 1,4 km, höger 260 m, höger 90 m framme.

Leila Cromwell-Morgan