Elina Länsman framför en tavla.

Lappland: Elina Länsman

12.08.2022 kl. 13:15
Konstrundans nordligaste ateljé finns hos Elina Länsman.

Elina tog examen som Konstmagister vid Lapplands Universitet 2004. Efter det har hon kompletterat sina studier med bland annat litografi- och konstfilosofi studier vid Konstindustriella Högskolan. Hon har tidigare studerat vid Fria Konstskolan i Helsingfors.

Elina är en bildkonstnär från Uleåborg och bor nu i renskötarkulturen. Före sina studier inom konst var Elina intresserad av naturvetenskap och matematik, men eftersom hon hade en förkärlek till konsten ville hon pröva hur långt konsten skulle ta henne. 

 

I Nuorgam har Elina sitt hem i samband med sin studio. Där finns en litografipress, med vilken hon   trycker litografiska verk från kalkstenar. De ger ett alldeles eget avtryck som passar fint ihop med det måleriska uttrycket Elina arbetar med. Tekniken är arbetsdryg, utmanande och tidigare har man gjort både affischer och kartor på det viset. Att jobba med litografi sker oftast i gemensamma verkstäder. Av sådana har Elina mycket erfarenhet, både från Helsingfors och Paris. I verkstäderna har man ett bra samarbete mellan konstnärerna och Elina har gjort många samarbeten med litografikonstnärer och haft utställningar både i Finland och utomlands. De sista 10 åren har hon varit med och haft ett sommargalleri i Nyslott. För Elina är det viktigt att träffa publiken, då ser hon sina konstverk i ett annat ljus. 

Teman till sina konstverk hittar Elina i den omkringvarande livet och i historierna. Utgångspunkten är  den nordliga naturen och sättet att leva här. Observationer av naturen, såväl som djur, kanske mest som en metafor, speglar ofta människor. Konst är ett sätt att kommunicera med publiken och bearbeta det som sker runtomkring. Tittarna kan identifiera sig med känslan i konstverken och hitta egna upplevelser i dem.

Under Valborg 2022 var konstverk som ska till Samiskt museum och Naturcentrum Siida i Enare kyrkoby under arbete. Separatutställningens vernissage hålls samtidigt som museets stora utvidgning invigs och Elina är den första konstnär som ställer ut i det nya galleriutrymmet. Utställningen “Minun ajassani, sinun paikassasi” är öppen 1.6.22–17.1.23, alltså också under Konstrundan. Stora målningar och litografier är utställda.

Därtill visas Elinas konstverk i en finsk-fransk-italiensk grupputställning på Sicilien i år. Coronan har flyttat utställningen redan två år. Elina har  många utställningar bakom sig, både separat och i grupp, från Japan till Norden. Hon har varit i residens i Senegal, Paris och i Norge. 

Konstrundan är enligt Elina ett bra tillfälle att träffa människor. Det är fint att få bekanta sig med både konstnären, arbetsutrymmet och teknikerna. Också den omfattande marknadsföringen är en stor fördel. Oftast åker Elina från Nuorgam någon annanstans för att träffa konstvänner - nu kan de komma till henne. Elinas hem och ateljé är helt vid sidan av huvudvägen, före själva byn. Efter Konstrundan tar Elina emot besökare i sina arbetsutrymmen och just nu under uppbyggnad varande utställningsutrymme enligt överenskommelse.

Besökspunkt under Konstrundan 2022

282. Elina Länsman - Kotiateljee

Ami Avellán