Åboland: Pia Rousku

12.08.2022 kl. 12:45
Pia arbetar i abstrakt form och inspireras av årstiderna, naturen med sina formationer och färger samt av möten med människor.

För Pia Rousku är konsten ett kall och en livsstil, till och med ett villkor för livet.

Pias pappa var balettdansare på Operan i Helsingfors och i tonåren ville Pia också bli dansare. Hon gick några danskurser, men det kändes inte helt rätt. I stället började hon teckna och måla och det hade hon klart anlag för. Den positiva responsen förde henne till Svenska Konstskolan i Nykarleby där hon studerade måleri, skulptur och grafik och det sista året enbart måleri.

Under ett halvt år studerade Pia inom textil i Åbo, då hon tänkte att hon kunde väva sina bilder. Men rätt fort insåg hon att textil inte var rätt forum för henne. I stället sökte hon och antogs att studera vid Konstfack - University of Arts, Crafts and Design i Stockholm. Efter några år på keramiklinjen bytte hon till glas, men behovet att göra bilder var starkt och övergick till att studera måleri igen.

Sen kom barnen och år 1999 flyttade familjen till en gammal släktgård på Korpo i Finland. Där inredde hon en ateljé åt sig på vinden och sedan dess har Pia huvudsakligen målat. Men för att kunna leva i skärgården har hon också jobbat med annat vid sidan om, bl.a. har hon vikarierat som bildkonstlärare och hållit flera konstkurser för både barn och vuxna.

År 2009 byggdes det gamla fähuset på gården om för övernattning. Konsten har från början varit en röd tråd på Hotell Nestor. Idag driver sonen restaurang Back Pocket i samband med hotellet. Från juli till oktober är Pias verk utställda där. Nära hotellet kan man också se ”Barfotastigen”, en miljökonstutställning med verk av konstnärer från hela världen.

År 2008–2009 byggde Pia och hennes man om det gamla fähuset på gården för övernattning. Konsten har från början varit en röd tråd på Hotell Nestor. Från juli till oktober är Pias verk utställda där.

Idag driver sonen William restaurang Back Pocket i samband med hotellet.

”I början kändes livet i skärgården väldigt ensamt, men då jag började hålla konstkurser och kom ut ur arbetsrummet och började träffa människor blev det bättre. Under åren har många andra konstnärer flyttat ut till skärgården och vårt gemensamma projekt, Barfotastigen, har fört oss samman och lett till ett aktivt samarbete och nätverk,” berättar Pia.

Barfotastigen initierades år 2011 av fem konstnärer i skärgården: Renja Leino, Kimmo Ylönen, Arja-Maarit Puhakka, Sandra Nyberg och Pia. Den ca 1 km långa stigen är en platsrelaterad miljökonstutställning med konstnärer från hela världen. Vissa verk är bestående, många verk byts ut årligen. Man kan starta vid Hotell Nestor och promenera i skogen, med skorna på eller barfota om man vill.

Pia inspireras av naturen, årstidsväxlingarna samt av möten med människor. Hon vistas mycket i naturen med sin kamera och fotograferar formationer och färger. Av fotografierna gör hon egna kompositioner som hon sedan omvandlar till abstrakta målningar. Vanligtvis har hon några tavlor under arbete samtidigt. Arbetet tar mycket tid och kräver koncentration för att skapandet ska gå igång. Då det lyckas bär målandet sig själv och den ursprungliga stommen mynnar ofta ut i något helt annat.

Pia målar för att det är viktigt för henne. Genom konsten organiserar hon sina tankar och finner ro i sig själv. Världsläget väcker många känslor och ofta kan Pia måla ut sin ångest.

På sin hemsida piarousku.com presenterar Pia sitt arbete och berättar öppet om sig själv och sitt skapande.

Besökspunkt under Konstrundan 2022

30.Studio Pia Rousku

Martina Lindberg