104. Majbritt Huovila - Galleria TILA

Majbritt_turva_sekatekniikka pressulle _35 x22cm_2022kuva_Henry TennbergMajbritt_ Kuva_Matti Rosenberg Installaatio_kovalevy, rimat 2x1x4m_ luonnos_2022.jpgInstallaatio_ pahvi, _6 x 10m, 2019_Kuva_Henry Tennberg.jpg

Gatuadress

Kalevagatan 40 | Kalevankatu 40
00180 Helsignfors | Helsinki

Telefon

040 735 4132

Konstart

Installation, Måleri

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag är konstmålare och samhällskonstnär. Jag tog examen från Fria konstskolan 2005. Mina verk är målningar, installationer eller samhällsprojekt. Centralt för dem är dialogen med mig själv, samhället och miljön. Jag har planerat och förverkligat samhällskonst t.ex. i Helsingfors och Sibbo. Till sådana arbeten hör t.ex. mitt arbete Oranssijopo 2012-18 (http://www.oranssijopo.fi/joponikkila/kartta.htm), som jag utförde för Nickby sjukhusområde, där jag bodde under mina barn- och ungdomsår. Verket Raita/ Ränder 2015-17 på Hälsocentralen i Sibbo och serien av verk för Söderkulla vattentorn och skola, Vattnets tre dimensionner 2017-19. Verket Tuntematon Kantsu i Kannelmäki, Helsingfors, är ett samarbetsprojekt med boende och graffitikonstnärer i området 2016-18. Bakgrunden till alla verk är idén om färg och abstrakt målning i landskapet. Jag avslutade mina fördjupningsstudier i bildkonst (offentliga- och platsbaserade konststudier) vid Konsthögskolan i Åbo 2010-12.

Program under Konstrundan

Jag gör en tvådelad utställning på Tila Galleri. Den första delen blir färdig i september 2022. Utställningen är öppen den 4.9 - 24.9.2022, vernissagen kommer att hållas lördagen den 3.9. Då har vi öppet hus, välkomna! Den andra delen av utställningen kommer att färdigställas året därpå, i september 2023 i samma galleri. Utställningarna handlar om gränser, begränsningar och trygghet.

Du kan inte förbereda dig på det oväntade. Detta har fått mig att leta efter det som ger trygghet inför det oförutsedda. Mitt arbete som konstnär grundar sig på en öppen process.
Filosofen Emmanuel Levinas lägger ord på det jag vill åstadkomma med arbetsprocessen: Man måste tala om det som man egentligen inte kan tala om. Levinas utmanar oss att tänka på den andra och det som finns bortom det fysiska i en samtid som är väldigt materialistiskt och empiriskt orienterad. För mig handlar det om att komma bort från min egen ensamhet genom att möta det immateriella andra. Det här är möjligt då jag ingår dialog med det okända. Då kan vi möta det gemensamma okända tillsammans.