114. Jaana Kähönen - DJK Design Jaana Kähönen Gallery

Jaana Kähönen, ''Piccoli Miracoli 3'', digital design/reaktiv dispersion på sammet,  60x60, 2023, (foto: Jaana Kähönen)Jaana Kähönen, på väggen ''Finland 105'', digital design baserad på fotografier/reaktiv dispersion på sammet, 120x100, 2022, byxor egen print/design, foto: Anna-Maija VirtanenJaana Kähönen, ''Ombre nel Pensieri'', digital design baserad på fotografier/reaktiv dispersion på sammet 120x100, 2023, (foto: Jaana Kähönen)DJK Design Jaana Kähönen exempel på tygmönster, digital design baserad på fotografier, från 2019, (foto: Jaana Kähönen) DJK Design Jaana Kähönen Gallery Mathildedal, i bakgrunden till höger ''Time Flies - Until it Ends'', digital design baserad på fotografier/reaktiv dispersion på sammet,  120x100, 2022, (foto: Jaana Kähönen)

Gatuadress

Ruukinrannantie
25660 Mathildedal

Telefon

+358505004095

Konstart

Formgivning, Fotografi, Textil, Visuell Konst

Information om konstnären/gruppen

Jag arbetar på heltid med digital design av tavlor och textilmönster. Min design baserar sig på mina egna, digitalt redigerade fotografier. Naturen (speciellt den i Teijo nationalpark) och gamla städer spelar en viktig roll i mina verk, men det går nästan alltid också att hitta något drömlikt eller överraskande i dem. De unika tavlorna trycks på sammet med en speciell tryckmetod (reaktiv dispersion), vilket gör dem levande och en aning tredimensionella. Konstverken är i serier på 8 exemplar. Den lilla 40-tals Cessnan som du kan se i mina verk är min signatur - ett litet flygplan som ja själv flugit. Jag bor och arbetar i Åbo och Mathildedal (Salo).

Jag strävar till att utnyttja potentialen i modern, digital tryckteknik och har utvecklat metoder för att få nya dimensioner till slutresultatet genom att använda flera bildbearbetningsprogram simultant. Mina bilder och mönster har sagts representera något nytt och avvikande från massan. Under de två senaste åren har mina konstverk ställts ut förutom på mitt eget sommargalleri i Mathildedal i Salon Veturitalli, på Tuulenpesä galleriet i Åbo, i Salo Konstnärsförenings galleri, vid Sylvi Salonen i Åbo, på Ilola Arboretum, i Mathildan Marinas galleri samt i Teijon Masuuni. Jag har också deltagit med mina DJK mönster och kläder i Fashion Teams (by Marjo Sjöroos) modeshow. Jag är ordförande i Salo Konstnärsförening och mina tavlor går att hyra på artoteket i Salo. Jag har även ett internationellt designerkontrakt med ett svenskt textiltryckeri, vilket gör det möjligt för kunder att beställa tyger och textilprodukter med min design ekologiskt direkt från tryckeriet.

Jag har drivit mitt DJK Design Jaana Kähönen sommargalleri i Mathildedal sedan 2018, och galleriet har redan etablerat sin plats i den populära bruksbyn. Galleriet ligger vid bruksstranden i ett gammalt träkolsförråd (1850) och har en enastående atmosfär. I galleriet går det att hitta såväl mina digitalt redigerade, unika tavlor som textilprodukter, t.ex. kuddfodral, med mina mönster. I bakrummet på galleriet finns också en avdelning med 2nd hand kläder av god kvalitet.

Jag ser fram emot att träffa dig på mitt galleri!

Program under Konstrundan

Jag ser fram emot att få diskutera om min digitala konst och om mina textilmönster med dig! Under Konstrundan helgen kommer det också att finnas en fyndhörna samt lätt servering på galleriet.


Köranvisningar

Galleriet ligger vid Mathildedals bruksstrand i det gamla träkolsförrådet (enskild byggnad). Skyltar med texten ''Design Jaana Kähönen'' finns runt om i byn.