198. Leif Strengell - ateljéTripod

Leif Strengll / Roots and Soil, Fotogravyr, diam 32cm, 2021 / Foto: Leif StrengellJag vid min press - där magi uppstår...The Carrier, fotogravyr/fotogravyyri/photogravure, 27X36 cm (frame 40X50 cm), 2023 A Sensitive Place, fotogravyr/fotogravyyri/photogravure, 26X35 cm (frame 40X50 cm), 2022 Milestone, fotogravyr/fotogravyyri/photogravure, 27,5X49 cm (frame 40X50 cm), 2022

Gatuadress

Sollefteågatan 5
66900 Nykarleby

Telefon

+358505170546

Konstart

Fotografi, Grafik, Samfundskonst, Teckning, Visuell Konst

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag gillar konstnärligt samarbete och mångfald. Min ateljéTripod är viktig för mig. Den är mitt andningshål och kreativa centrum. Jag vill tro att en separat produktionsenhet är viktig för den som arbetar med visuell konst och då speciellt konstgrafik.
Precis som namnet på min verkstad, "ateljéTripod" säger, så har min ateljé tre ben att stå på: dåtid, nutid och framtid.
1) Dåtiden finns på väggarna och i arkivskåpens lådor. Färdiga verk är anser jag stå för dåtid. När arbeten till en utställning är klara representerar de redan historia, man är klar med dem, ...men trots allt är man ändå aldrig färdig.
Jag har massor av samlat material i min ateljé. Varje arkivlåda innehåller bilder som alla har en historia.
För mig går berättelser och bild hand i hand. Jag arbetar alltid utgående från en berättelse eller ett större koncept. Naturligtvis får betraktaren lägga in sina egna tolkningar i det de ser - men jag har mina egna berättelser som motiverar.
För mig är berättelsen en del av skapandeprocessen, dels storyn som hör till bilderna jag arbetar med, dels samtalen kring konstens väsen som jag gärna vill ha med betraktaren och besökaren.
2) Det andra benet, nutiden är det som sker här och nu i ateljén.
Alla som känner mig vet hur mycket det här stället betyder för mig. Ateljén är nog den sista platsen jag skulle överge. Ateljén som arbetsplats och kreativ produktionsenhet är livsviktigt för mig.
Det känns underbart att ha ett ställe som är gjord för skapande verksamhet.
Numera bor vi också i en ansluten liten lägenhet till ateljén. Man kan säga att allt är helt optimerat för ett kreativt, holistiskt arbete och livsstil.
3) Det tredje benet, framtiden, representeras av gästande konstnärer, kursverksamhet och alla andra gäster.
Systemet med lärlingar och specialkurser är bra. Jag vill ha liv och rörelsen i ateljén och trivs med diskussionerna som uppstår när vi arbetar tillsammans.

Program under Konstrundan

Under konstrundan så befinner jag mig i min ateljé där jag gärna berättar vad ateljén har att erbjuda och och demonstrarar naturligtvis mitt främsta uttryck, fotogravyr. I första rummet har jag en utställning av mina bästa alster. Allt är till salu till reducerat pris. Provtryck till vrakpris. Även postkort finns till salu.
Servering av kaffe, saft eller té + dopp.


Köranvisningar

Snett sydost om Nykarleby kyrka. Strax invid torget granne med SEO och Rådhusgalleriet.