180. Stina Engvall - Galleri Gottorp

In the beginningStina EngvallKorpungen  Reverse glass paintingPandora  Reverse glass paintingI mullbärsträdgården

Gatuadress

Skrattnäsvägen 353
64100 Kristinestad

Telefon

0405094733

Konstart

Keramik, Måleri, Skulptur

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag har varit aktiv utövare av konst sedan början av 80-talet. Ofta målar jag inför en kommande utställning eller har något projekt på gång. På somrarna är jag sysselsatt med mitt galleri, där jag tagit emot besökare varje sommar i över trettio år. På Galleri Gottorp på min hemgård, finns lokalhistoriska utställningar, min egen konst, samt verk av inbjudna konstnärer. Själv målar jag mest i olja. Under de senaste åtta åren har jag använt en teknik som kallas Reverse glass painting, vilket innebär att man målar motivet, ofta spegelvänt på baksidan av glaset. Betraktaren ser alltså bilden genom glaset. Det är en ganska utmanande metod. Jag tycker också om att göra dockor, bl.a. finns sedan sommaren 2022 på Gottorp en dockutställning om kvinnopionjärer.
Jag har under de senaste åtta åren blivit antagen till den naivistiska utställningen i Iiittala som pågår hela sommaren. Samtidigt har jag också deltagit i andra naivistiska utställningar i Uleåborg, Varkaus, Tammerfors och Kuusankoski. Jag försöker också årligen ha en separat utställning och har under årens lopp haft flera utställningar i Stockholm och även i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Vasa, Lapua, Kauhajoki och förstås i Kristinestad, där jag nu tre år har varit ordförande i vår lokala konstförening Spectra.
Jag är glad över att min konst passar in i den naivistiska utställningen i Iittala, men jag försöker aldrig medvetet måla naivistiskt eller i någon stil överhuvud taget. Jag målar på mitt eget sätt och väljer motiv efter humör och vad jag för tillfället är intresserad av. Jag går inte omkring och väntar på att drabbas av den stora inspirationen utan uppehåller mitt målande och tecknande kontinuerligt och betraktar det som ett hantverk. Samtidigt vill jag att bilderna skall berätta något och jag använder mig gärna av symboler och blir inspirerad av mytologi och legender, främmande kulturer och religioner. Skapandet är en så stor del av mitt liv så jag skulle antagligen inte klara av en tillvaro utan den tillfredsställelse och sinnesro som konsten skänker mig.

Program under Konstrundan

Under Konstrundan kommer alla utställningar på Galleri Gottorp också de lokalhistoriska, att vara öppna för besökare. Min utställning om kvinnopionjärer kommer då att ha utökats med information om femininismens historia. Min konst finns presenterad i ett särskilt utrymme. Jag kommer att guida runt besökare och berätta om utställningarna, speciellt om mina glasmålningar.