53. Kuvataiteilija Emma Peura - Helsingin Paperipaja ry

Emma Peura - Helsingin Paperipaja ryEmma Peura työskentelemässä Helsingin PaperipajallaAallokko, 2019 | Surge, 2019Piettämäjoen rannalla / siinä myllyn paikalla / kasvaa tänään heinää V, 2021 | Hay grows today / on the banks of the Piettämäjoki River / where the mill once was V, 2021
Paulin puun juurella (B), 2021, Metsäsyövytys 16.10.2018 – 30.10.2020 | At the foot of Pauli’s tree (B), 2021, forest etching 16.10.2018 – 30.10.2020

Gatuadress

Juhana-Herttuan tie 9
00600 Helsinki

Konstart

Grafik, Installation, Konsthantverk, Teckning, Visuell Konst, Övrigt

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag är en magister i bildkonst samt konstgrafiker. Jag arbetar med experimentella tryckkonstmetoder, ritkonst och papperskonst. I synnerhet arbetar jag med den grafiska metoden jag utvecklat, skogsetsning. Mina verk är t.ex. I Kiasmas samlingar, statens, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samt statsrådets kansli. Jag är grundare och ordförande i Helsingin Paperpaja.

Helsingin Paperpaja ry är en förening som grundades 2019 av sex professionella bildkonstnärer. Det är den enda verkstaden i Finland som fokuserar på tillverkning av papper, vars mål är att hitta nya uttrycksformer och material för samtida papperskonst.

Vår förening har en öppen papperstillverkningsverkstad, där högkvalitativ samtidskonst tillverkas med respekt för traditionella handkunskaper. Konstnärer kan göra syrafritt japanskt papper och traspapper som konstmaterial i vår verkstad. Föreningen anordnar även kurser i papperstillverkning. Inrättandet av verkstaden har stötts av Konstfrämjande centrum och Finlands kulturfond. Vår kundkrets är inriktad på professionella bildkonstnärer, men vår verkstad är en gemenskap för alla som är intresserade av manuella färdigheter och ekologiskt konstframställning.

Föreningens medlemskonstnärer är många konstproffs som arbetar med olika tekniker, som förenas av sin kärlek till papper. Det finns för närvarande 14 medlemmar.

Program under Konstrundan

Öppna dörrar i den nya pappersverkstaden! En försäljningsutställning med papperskonst kommer att hängas upp i pappersverkstadens nya fönstergalleri. Till salu finns också handgjort konstnärskvalitet syrafritt traspapper och andra pappersprodukter. Intäkterna från försäljning av pappersprodukter går till pappersverkstadens underhållskostnader, intäkterna från försäljning av verk går till konstnären.

Arbetsdemonstration/miniverkstad: På pappersverkstadssidan kan du prova på papperstillverkning! Varje gäst får lyfta ett pappersark från massan, som vi har förberett i förväg av naturfibrer. Passar även barn! Om du önskar kan du hämta ett torkat färdigt ark från pappersverkstaden efter evenemanget.


https://www.instagram.com/peuranemma/

Köranvisningar

Helsingin Paperpaja ry, Hertig Johans väg 9, 00600 Helsingfors. Pappersverkstaden finns på hyreshusets gatuplan, ingången ligger på sidan av Hertig Johans vägen.