Konstrundan banner 2022, Jenni Tuominens illustration. Svart vit teckning med människor och djur omringat av blommor.

Sätt färg på Konstrundan 2022!

09.02.2022 kl. 10:00
Nu presenteras årets Konstrundan-illustration och illustratör Jenni Tuominen. Konstrundan har arrangerats i Finland sedan år 2008 och evenemanget har från början ordnats enligt samma koncept. Däremot har Konstrundan visuella form ändrat varje år, då varje Konstrundan har fått sin egen illustration

Konstrundan-illustrationen 2022

Illustrationen för Konstrundan 2022 är gjord av illustratören, konstnären och designern Jenni Tuominen. Jenni (f. 1976) bor och arbetar i Borgå. Hon arbetar omfattande inom illustration, bildkonst och design. 2017 belönades Jenni med statspriset i illustrationskonst. Hon har designat för Marimekko sedan 2006, då hennes Unessa-mönster vann Marimekkos designtävling.

Svartvit bild på illustratör Jenni Tuominen, foto av Jukka Pylväs. Konstrundan 2022
Foto: Jukka Pylväs

Den finska naturen inspirerar Jenni och hennes keramik säljs i butiker ända i Japan och Hong Kong. Tillsammans med sin man, illustratören och grafikern Jukka Pylväs, bildar hon designstudion Studio Jenni & Jukka. De skriver och illustrerar tillsammans bokserien Jengi. Deras belönade gratulationsfrimärke “Together” utgavs våren 2022. Jennis och Jukkas illustrationer kan även ses i gatubilden i Borgå på den nya biblioteksbussen.

Jenni har utexaminerats till grafisk designer från Konstindustriella högskolan och till bildkonstnär, med konstgrafik som huvudämne, från Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola. Jennis produktion kan du bekanta dig med på adressen www.jennituominen.com

Illustration av Jenni Tuominen för Konstrundan 2021. Svartvit bild med människofigur i mitten, omringad av andra människor, djur och växter.

Så här berättar Jenni om Konstrundan 2022-illustrationen:

“Då jag ombads att göra illustrationen för Konstrundan 2022 blev jag väldigt glad. Jag tänkte mig genast att bilden kunde vara svartvit och bestå av många element, som bildar en mönsteryta som går att färglägga. Temat för illustrationen blev Konstrundans mångsidiga konstnärer och hantverkare samt de konstarter de representerar. Jag hoppas att min illustration sprider glädje och väcker stort intresse att delta i evenemanget.”

 

ANSÖKNINGSTIDEN PÅGÅR TILL 20.2.2022!

Under första veckoslutet i september, lö-sö 3-4.9 ordnas den femtonde Konstrundan i Finland. Då öppnar de medverkande kreativa aktörerna sina arbetsrum för allmänheten.

Nu är det aktuellt för professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare att lämna in ansökan till Konstrundan 2022. Ansökningstiden pågår till söndagen den 20 februari.  Ansökningsformuläret och mera information hittar du här.

Sprid gärna informationen om Konstrundan till kreativa aktörer i era nätverk!

 

Syftet med Konstrundan är att öka förståelsen för inhemsk samtidskonst, konsthantverk och formgivning. Som deltagare får man synlighet, nya kontaktnät, möjlighet till direkt försäljning och framförallt genererar Konstrundan många möten med konstintresserade människor.

Konstrundans regionkontakter 2022

För de olika regionerna har vi utsett varsin kontaktperson, som gärna svarar på eventuella frågor om årets arrangemang. 

  • PROJEKTLEDARE SAMT REGIONKONTAKT FÖR EGENTLIGA FINLAND OCH ÖVRIGA FINLAND Martina Lindberg, 044 9770 773, konstrundan.aboland@gmail.com
  • SEKRETERARE SAMT REGIONKONTAKT FÖR KYMMENEDALEN, SÖDRA KARELEN & ÖSTRA FINLANDS LÄN Veronica Svenskberg, konstrundan.info@gmail.com
  • ÖSTRA NYLAND Leena Stolzmann, konstrundan.ostranyland@gmail.com
  • HUVUDSTADSREGIONEN Ida Taavitsainen, konstrundan.helsingfors@gmail.com
  • VÄSTRA NYLAND Jani A. Purhonen, konstrundan.vastranyland@gmail.com
  • ÅLAND Leila Cromwell-Morgan Lönnroth, konstrundan.aland@gmail.com
  • ÖSTERBOTTEN Nicole Hjelt, konstrundan.osterbotten@gmail.com
  • NORRA FINLAND Ami Avellán, konstrundan.norrafinland@gmail.com

Pressmeddelande 9.2.2022

Konstrundan