keramikvas svart och vit med guld detaljer

Östra nyland: Åsa Hellman

12.08.2022 kl. 13:15
Åsa Hellmans konst är en del av keramikkonstens kontinuitet, som har sitt ursprung redan i förhistorisk tid. I hennes konst har det uråldriga fått vår tids form.

Åsa Hellman har en mångsidig bakgrund på konstens område. Efter studier i konsthistoria vid Helsingfors universitet fortsatte hon vid Konstindustriella högskolans keramikavdelning. Därefter följde vidarestudier i Amsterdam, Belgrad och London. Vid sidan om sitt arbete som keramikkonstnär har hon verkat som keramiklärare vid Konstindustriella högskolan och som konstkritiker för finländska och utländska tidningar bl.a. Hufvudstadsbladet. 

Åsa Hellmans keramik finns i flera betydande museer både i Finland och utomlands. Åsas keramik är dynamisk, skulptural med härlig färgskala. I hennes djärva och lekfulla glasyrer skimrar pärlemor, metaller och klara komplementfärger. 

Åsa har en egen härlig keramikateljé i en vacker miljö i Borgå. Konstrundanbesökaren har nu möjlighet att ta del i hennes arbetsprocess och bekanta sig med den mångsidiga och intressanta produktionen.

Besökspunkt under Konstrundan 2022

155. Åsa Hellman Abborforsgatan 7 Borgå

Leena Stolzman