Två kvinnor står framför ett bord, på bordet finns en klump med grå lera. Kvinnan till vänster kavlar ut lerklumpen. Studio Leera, Konstrundan 2024

Helsingfors: Studio Leera

15.07.2024 kl. 21:20
Maria Sundell och Julia Aminoff-Tatsis, två passionerade keramikkonstnärer, har tillsammans skapat Leera, en keramikstudio i Brunakärr, Helsingfors.

Deras gemensamma resa började på Axxell, där de båda utbildade sig till artesaner med inriktning på keramik. Redan från början insåg de att de delade en gemensam vision: att bygga en plats där de kunde skapa själva och inspirera andra att utforska sin kreativitet.

Julia, som tidigare arbetade inom vården, kände ett starkt behov av att göra något mer kreativt och samtidigt fortsätta arbeta med människor . "Att dela med mig av mitt intresse för keramik med andra blev en naturlig väg för mig" säger hon. Maria, med en bakgrund inom organisationsvärlden och som konstterapeut, fann också en djup koppling till keramikens terapeutiska egenskaper. "Leran har en otrolig förmåga att lugna och fokusera sinnet," förklarar Maria.

Deras vision för Leera var att skapa en studio där alla, oavsett bakgrund eller erfarenhet, kunde komma och utforska sin kreativitet. De erbjuder kurser för alla nivåer, från nybörjare till avancerade, och har lyckats få stöd från olika fonder för att kunna erbjuda reducerade eller gratis kurser till t.ex. ungdomar och papperslösa. "Keramik är en dyr hobby," förklarar Maria, "men med det stöd vi fått kan vi göra det tillgängligt för fler."

Alla välkomna oberoende av språk

Studion Leera är också unik i sin flerspråkiga miljö. Även om kurserna ofta hålls på svenska, välkomnas alla språk, vilket skapar en rik och inkluderande atmosfär. "Vi tycker om att skapa en mångspråkig miljö där alla känner sig välkomna," säger Julia.

Julia började med keramik som barn i Frankrike och återupptog det senare i livet på Arbis vid sidan av sitt arbete. "Veckans bästa stund var när jag fick ta i leran," minns hon. Detta ledde till att hon tog ledigt från sitt jobb för att utbilda sig vidare inom keramik. Maria, å sin sida, blev fascinerad av leran genom sitt arbete som konstterapeut och beslutade att fördjupa sig i detta hantverk. "Att arbeta med lera är avstressande och kräver total närvaro," förklarar hon

Byggandet av Leera-studion har varit en verklig resa. Med massor av gemensam ansträngning och lite tur har de lyckats skapa studion från grunden. "Det är mycket jobb med att hålla studion ren och fri från damm, men vi försöker även att få tid till det egna skapandet," förklarar Maria. "Det är det vi älskar mest och det är där vi hittar vår inspiration.."

För Maria och Julia är Konstrundan en viktig händelse. Tidigare har de deltagit som besökare, men detta år deltar de för första gången som utställare. "Konstrundan är en fantastisk möjlighet att se hur andra studior arbetar, att inspireras och dela idéer," säger Julia. "Det är också en chans att knyta kontakt med andra artesaner i området."

En plats för kreativitet

Under Konstrundan kommer besökarna att få känna på lera, bekanta sig med materialet och njuta av en kopp kaffe i en inspirerande miljö. "Vi vill att besökarna ska känna stämningen i vår studio och låta leran inspirera" säger Maria. På Leera tar även keramiker Noora Louhi emot besökare under Konstrundan.

Maria och Julia har skapat en plats där kreativiteten flödar och där alla är välkomna att utforska den fascinerande världen av keramik. Deras resa, från utbildningen på Axxell till att grunda Leera, är ett inspirerande exempel på hur man kan kombinera passion och yrke för att skapa något unikt och värdefullt för samhället.
 

Frida Gullichsen