Kvinna i blå klänning står till höger om ett bord med smycken och smyckeskonst. Maria Nuutinen Konstrundan 2024

Östra Finland: Maria Nuutien

15.07.2024 kl. 22:18
Smyckeskonstnären Maria Nuutinens ateljé är ett riktigt ymnighetshorn: på borden står många färdiga och ofärdiga emaljarbeten, på väggarna hänger stora fotografier av hennes verk och en flock keramiksvanar tittar ner från en hylla.

Nuutinens ateljé ligger i Villmanstrand i Konstcentrum Itä, i tillägg till två gallerirum och Kaakko Artotek. "Vanligtvis kommer folk till Itä för att se färdig konst, men under Konstrundan kan jag också visa dem ett sätt att göra konst!" säger hon.

Maria tänker att den modell för att göra saker för hand som hon fick med sig hemifrån påverkade hennes beslut att bli konstnär. Hennes mor hade tillverkat konsthantverk, en färdighet som hon hade ärvt av sin egen mor. Marias farfar, å andra sidan, hade ett metallgjuteri. Redan som barn tyckte Maria om att rita och göra saker med händerna i lugn och ro, även om det som barn i en stor familj säkert fanns gott om lekkamrater. Den goda responsen och uppmuntran hon fick i skolan inspirerade henne att fortsätta med hantverk, och i Villmanstrand fanns det bra undervisning i smyckeskonst. Maria studerade först vid Villmanstrands hantverksskola som stenhantverkare och när designkurserna på den lokala polytekniska nivån startade fortsatte hon sina studier där. På skolan hittade hon sin egen kanal inom smyckekonsten, som kombinerade tänkande, uttryck och skapande med händerna. Under studietiden hade skolan många internationella lärare på besök, vilket gav henne möjlighet att se branschen från ett annat håll än Finland.

Maria nämner kamera och penna som sina favoritverktyg och emaljering som sin favoritteknik. Ibland sätts smyckena samman av återvunnet material och Maria tycker att det är givande att utmana sig själv och prova olika tekniker. Nuutinen tänker, ritar och formger: ofta har hon ett fotografiskt motiv i tankarna, som smycket blir en slags rekvisita för, ibland går processen åt andra hållet. Maria tycker att hon är ganska absolut i sitt arbete och tänker inte så mycket på sina smycken ur kommersiell synvinkel. Stilen är stark, verken ganska ambivalenta; många antingen älskar eller hatar dem. Nuutinens verk handlar ofta om aktuella fenomen och teman växer fram ur vardagliga iakttagelser, det hon ser på gatan och det hon läser i tidningar. Beteende, maktrelationer, förändrade skönhetsideal och kosttryck kan vara exempel på teman som Maria försöker utforska i sina verk.

Undervisning ett meningsfullt tillägg till konstnärskapet

Marias verk finns att se och köpa på utställningar runt om i världen, på årliga konstförsäljning om Korutaideyhdistys i Helsingfors och i Kaakko Artotek i Villmanstrand. Att jobba som lärare har också visat sig vara en meningsfull lösning för hennes försörjning. Maria undervisar i emaljarbete och porslinsmålning på deltid vid Södra Karelens medborgarinstitut och arbetar ibland som lärare i bildkonst vid ett gymnasium. Den sociala aspekten av undervisningen fungerar också som en motvikt till det ensamma konstnärliga arbetet och Maria säger att det också ger näring åt hennes eget konstnärliga arbete och kreativitet!

Maria ser Konstrundan som ett fungerande koncept och ett bra sätt att göra konsten och konstnärsyrke mer tillgängliga och bekanta för den breda allmänheten. Workshopen är en friare miljö att prata i och folk är mer villiga att ge feedback än vid till exempel en vernissage. Det som evenemanget ger konstnären är de användbara kommentarer och idéer som kommer fram i diskussionerna. Det kan också vara lättare för besökarna att köpa konst direkt från konstnären.

Förra året gav Maria besökarna möjlighet att prova på emaljering och i workshopen deltog folk i alla åldrar. "Det var inspirerande att se barnens glädje när de emaljerade och att de kunde vara stolta över resultatet av sina egna händer", säger Maria. Drivna av dessa positiva upplevelser kanske det blir möjligt att även i år tillbringa lite tid i Nuutinens ateljé för att uppleva hur det skulle vara att arbeta som smyckeskonstnär.

Tiina Rajakallio